“...Времето бърза и не чака... отнася със себе си всичко - спомени, история, обичаи, традиции прекъсва връзката. Минало - Бъдеще. Децата, са тези които трябва да научим да знаят, оценяват и предават силата и магията на познанието за корените си...”

 Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур

В днешното сиво ежедневие историята ни е някак останала на заден план, но има едно място на което тя още е жива и ще Ви завладее ведна щом прекрачите прага му.

 Аул БагаТур

аул багатур

Аул е стара българска дума загубила се в миналото, която означава временно селищно укрепление на прабългарите. Намира се в живописния парк Аязмото в град Стара Загора. Представлява атрактивно демонстрационен комплекс, изграден в старинен стил. В него децата забравят за технологиите и се потапят в едно незабравимо приключение с българските войни – багатурите.

БЕСЕДА

Всеки урок започва с беседа  в експозиционната юрта, където децата получават ценен урок по история. Децата имат възможност не само да чуят за великите оръжия на предците ни, но и да ги видят и докоснат, което да пробуди още по -голям интерес в тях.”

ДЕМОНСТРАЦИЯ

След това багатурите правят демонстрация, която успява да потопи гостите на Аул БагаТур в света на прабългарите чрез демонстрация на умения за работа с различни оръжия, борба, езда и други атрактивни изпълнения.

.

СТРОЙ НА ВОЙСКАТА

“Всяка група се води от Багир. Той разделя децата на различни войски. Всяка войска преминава през различни предизвикателства, за да овладее уменията на прабългарите и да се подготви за финалния сблъсък.”

ОБУЧЕНИЕ НА ВОЙСКАТА

Започва обучението на войските. То се основава на кръгов принцип. Всяка група преминава през различните полигони, където трябва да се справи с различни предизвикателства поставени от инструкторите.

.

ЛЪК

Заниманията с лъковете протичат под формата на игри, в които децата се учат да работят в екип. Тестват се тяхната бързина и сръчност. Придобиват основни умения за стрелба с лък по различни мишени.

МЕЧ

Заниманията с лъковете протичат под формата на игри, в които децата се учат да работят в екип. Тестват се тяхната бързина и сръчност. Придобиват основни умения за стрелба с лък по различни мишени.

ЕЗДА

В Аул БагаТур, младите войни ще имат възможността и да се докоснат до свещеното за прабългарите животно – коня. След това с помощта на Багира ще се научат да го водят и да стоят смело на гърба му.   

.

Година

Брой групи

брой участници

видяхте ли страницата ни ?