ПРЕДИСЛОВИЕ

докосни древността

“…Времето бърза и не чака.. Отнася със себе си всичко – спомени, история, обичаи, традиции прекъсвайки връзката между миналото и бъдещето. За това децата, са тези които трябва да научим да знаят, оценяват и предават силата и магията на корените си..”

 

къде

аул багатур

АУЛ е стара българска дума загубила се в миналото, означава временно селищно укрепление на прабългарите.

Заниманията се провеждат в Аул БагаТур – това е демонстрационно атрактивен комплекс, който се намира живописния парк “Аязмо” вътре в Зоопарк Стара Загора. Самият център е изграден в старинен стил и ни отправя във времето на Аспаруховите българи. В Аула има изградени няколко площадки за различни видове игри – стрелба с лък, езда, експозиционен кът с възстановка на облекло и въоръжение от бита на прабългарите, закрита зала за бойни умения и гимнастика. На всяка площадка има екипировка и настилка, която е обезопасена и е подходяща да се използва от деца.

kak дa стигнем

достъп

Входът към Аул БагаТур е южния служебен портал на Зоопарка. Отпред има място за спиране на 5-6 коли. През този вход не заплащате вход за Зоопарка, но и не можете да продължите за разходка извън границите на Аула, достъпът е само до комплекса на БагаТур.

В случай, че желаете да разгледате старозагорският зоопарк се влеза през централният вход на зоопаркакато се заплаща билетче за Вход в зоопарка.

КАК ПРОТИЧА ЕДИН УРОК

посрещане

При влизането в комплекса ви посреща Батир ( инструктор), който ви насочва къде можете да си оставите личния багаж, връхни дрехи и др. които биха пречили по време на заниманията. Показва ви къде има чешма за измиване и WC. Може да се направи кратък обход на комплекса и запознаване с терена. След което групата се събира при експозиционната зала.

уводни думи

Един от нас прави уводни думи, като представя школата, идеята и нещата с които се занимаваме в БагаТур.

След това прави кратък инструктаж за реда в комплекса, правилата за безопасност и взаимоотношенията между инструкторите и участниците, както и между самите участници.

интерактивна беседа

Тя е свързана изцяло с темата на урока. Основната тема е бита и военното дело на българите от ранното средновековие. Представят се различни елементи от облеклото и въоръжението характерни за прабългарите, които сме изложили в експозиционния кът( истински ризници, мечове, саби, шлемове, стрели, лък и др.) 

Учениците могат да докоснат до възстановкит на оръжието и снаражението, да облекат традиционни прабългарски дрехи и да се снимат. Така децата получават ценен урок по история, пробуждайки в тях интерес към българските ни корени.

 

Беседа – въоръжение на прабългарите

Беседата е пред експозиционната юрта. Там са изложени истински оръжия, облекло и атрибути, необходими на древния български воин – Багатура, по време на война и лов.

демонстрация

След беседата групата се отправя към трибуните, където се настаняват за да чуят и видят как се язди кон, какви са правилата които трябва да се спазват, когато си покрай това животно. А след това инструкторите които ще водят урока, демонстрират умения за работа с различни оръжия, борба, езда и други атрактивни изпълнения. който успява да потопи гостите на АулБага – Тур в света на прабългарите.

строй

Под ръководството на Багира за да усетят сплотеността, дисциплината и уважението към себе си и към командващия на прабългарската войска се формира на войскови строй. Учениците се запознават се и с поздрава на Багатурите. След това се преброяват сами, като всеки трябва да запомни номера си във войската. По този начин в слчай че в заниманията има включена езда, се въвежда ред и само извиканите номера отиват да яздят под ръководството на инструктор.

При голям брой участващи строят се разделят на групи от по средно 20 човека.

занимания

Всяка група се започва на кръгов принцип занимания на различна площадка като преминава през различни предизвикателства, за да овладее уменията на прабългарите. На всяка площадка има инструктор и специалист който води съотвените занимания на дадената площадка ( инструкторите са хора с опит при работа с екип, които се занимават професионално с тези дейности, )

На всяка дисциплина/площадка първо се представят основните правила за безопасност и след това се развиват умения под формата на подвижни игри.

На около 20 минути групите се сменят за да може всяка група да премине през различните предизвикателства и обучения.

Игри с меч и щит

Игрите с меч и щит винаги са били интересни за децата. Да играеш на “стражари и апаши” и да участвате в съревнование в мечове и нещата които придизвикват..

Стрелба с лък

Това древно умение се изучава като дисциплина при багатурите. Деца които са дошли да празнуват при нас също се учат чрез игри да овладеят лъка на предците ни.

Езда

В АУЛ БАГА-ТУР Ви очакват конят Небесен и понито Рагнар, който с нетърпение очаква и най-малките ездачи. Полигона за езда, професионалистите инструктури, както и обучените коне предоставят възможността да бъдете обучени не само на класическа езда, но и на...

завършване

Преминали и справили се с всички предизвикателства смелите войни се събират, за да получат заслужена почивка и възнаграждение за труда и старанието си. Всяко дете получава Тамга (сертификат) за участие в редиците на Бага – Тур

награди за най-старателните

Багирите внимателно наблюдават кой как се справя по време на заниманията. Тези които успеят да преодолеят дадените им предизвикателства ги награждаваме.

подарък за спомен

Всеки оцелял в обучението на багатурите е достоен за награда.  Затова и всеки участник получава такава.

писане в книгата и попълване на анкета

Имаме практика всеки, който е дошъл в Аула на багатур да пише в книгата ни за спомен, да даде препоръка или да каже кое му е харесало най-много.

ПАКЕТИ

* В зависимост от желанието на участниците, могат да се изберат различни занимания ( вместо стрелба с лък, да бъде въртене на бич и т.н.)

– Също така можете да добавите и 3 или 4то занимания в урок, продължителността на всяко занимание е приблизително 20 мин, които се добавят към основната продължителност на урок и е +3 лв на участник.