+359886763129 bagatur@abv.bg

Детски рожден ден

4.8/5

(базирано на 290+ ревюта от Google и Facebook)

КАКВО Е БАГАТУР ?

В Багатур децата ще могат да яздят кон или пони, да стрелят с лък, да се фехтовате групово и още много други забавления. Разполагаме с над 10 арени за различен тип забавления.

Комплексът на Багатур е най-автентичната възстановка на прабългарски временен град. От юрта, през манеж за езда, та чак до прабългарска оръжейна – гарантираме, че преживяването ще се превърне в най-атрактивния урок по история, на който децата ви някога са били.

Програмата ни е направена така че детето ви да бъде главния герой в историческия разказ, пълен с приключения, предизвикателства от времената прабългарите. От посрещането та чак до самия край, гарантираме, че ще забравите в кой век сте.

ДОСТЪП ДО КОМПЛЕКСА

Вие и вашите гости можете да влезете в Аула през южния служебен портал на Зоопарка, който граничи с Аула. Отпред има място за спиране на 5-6 коли. От там храната, тортата  и  други неща, които носите за рождения ден могат да се донесат с кола до самото място. През този вход не заплащате вход за Зоопарка, но и не можете да продължите за разходка извън границите на Аула, достъпът е само до комплекса на БагаТур. Може да поканите вашите гости от служебния портал, в случай че влезнат от централния вход на Зоопарка ще се наложи да си заплатят билетче..

ОСНОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ

Храната е изцяло организирана от вас, ние от БагаТур не поемаме отговорност за нея. Може да носите всичко, което пожелаете. Има хладилна витрина, в която може да поставите тортата. За възрастните може да донесете и алкохолни питиета.

При пристигането ви посреща Багир  – това е инструкторът, който ще се занимава с рожденика и неговите гости. Той ви настанява в къта, който предварително може да изберете.
С него уточнявате програмата на рождения ден – кога да спрат заниманията, за да хапнат децата(при пристигане на топлата пица примерно), кога ще се разрязва тортата и т.н. Така багирът предвижда програмата за работа с децата, за да не се разкъсва и да е максимално уплътнено времето за игри.

В Аула имаме няколко места за настаняване.
Беседка – тя е организарана с няколко маси и столове има и открито барбекю.
Гозбница – това затворена къщичка, която се ползва при лошо време. Може да се отопля с печка на дърва.
Най-желаното място е Тронната зала, специално устроена за празненства, уютна, на завет и с добра гледка към целия комплекс.

Най-напред се прави опознавателна обиколка на Аула на „Бага-Тур“. Целта е децата да се запознаят с основните площадки, на които ще играят и откъде трябва да минат, за да стигнат от едно място до друго. Обикновено обходът на района се прави, докато все още се събират всички празнуващи, тъй като често се случва да има закъснели. По време на обхода се запознават и с инструктажа за безопасност. 
Багирът се запознава с децата, научава имената им и докато протича опознавателната обиколка, празнуващите научават какво е „Аул“ и какво е било значението на такъв тип места в миналото за нашите предци.
Накрая, когато са пристигнали всички деца, задружно имат за задача да се докоснат до коня Небесен и понито Рагнар, да се запознаят както със самите животни, така и с основните правила за безопасност покрай тях, за да може по време на рождения ден да са наясно и да се пазят. Разбира се, Багирът винаги следи за безопасността и по време на празненството. Добре е децата да бъдат с удобни дрехи и обувки, за да им е удобно да яздят и играят по площадките.

Лекцията беседа е кратък демонстративно насочен урок-дискусия, в който вместо от белите листи на учебниците, децата получават знания за воините в прабългарската войска, за въоръжението и снаражението и тяхното значение в миналото.
Багирът, който води рождения ден, се отправя заедно с вече формиралата се армия от празнуващи към експозиционната юрта. Там са изложени истински оръжия, облекло и атрибути, необходими на древния български воин – Багатура, по време на война. В зависимост от темата на рождения ден Багирът предоставя информация за определени вещи в мини музея на Аул Бага-Тур.
Според възрастта на децата Багирът преценява как да предостави информацията, като често на по-малките се разказва под формата на приказка, а на по-големите – под формата на кратък урок, като през цялото време празнуващите могат да задават въпроси и дори да предизвикат интересна дискусия, да поставят предполагаеми ситуации в контекста на миналото и сами да преценяват как те, ако можеха да пътуват във времето, биха постъпили на мястото на българските средновековни воини.
Как са били изработени оръжията, кога и как са се използвали, за какво са служели и кои са техните предимства и недостатъци – всичко това е тема на разговор по време на лекцията беседа.
Най-накрая под инструкциите и надзора на Багира, целящи безопасност, децата могат да се докоснат до въоръжението и снаряжението. Тези, които желаят, могат да се преобразят като Багатури, като се пременят с кафтан, ризница, шлем и се въоръжат с лък, меч или копие. Този момент е един от най-забавните и е подходящ за снимки.

Началото на празненството започва с вой от прабългарски рог, който Багирът надува и привлича вниманието на децата. След това следва строй в две редици, като всяко дете си има другарче (стоящото зад него дете). Главнокомандващ е Багирът, който стои отпред, а неговият пръв помощник е рожденикът. Войската се сформира, като всяко дете си има точно определено място в нея. Първата задача на новата армия е след разпръсване на членовете из терена да се събере по първоначалния начин, по който е била строена, възможно най-бързо. Това упражнение изисква бързина, ориентация и широки усмивки.
След това Багирът обяснява на децата какъв е поздравът на „Бага-Тур“, който ще се прави в началния и крайния момент на всяко отделно занимание по време на рождения ден. Тук предизвикателството е да се извика силно поздравът „Азь“, с който малчуганите заявяват, че са готови да бъдат отговорни, дисциплинирани, послушни, но и готови за съвместни игри, състезания и забавления през следващите часове.
После децата се преброяват по реда на номерата и така всяка двойка си има точно определен номер. Този ред се спазва при посещението на площадката с конете. За да се провери дали всеки е научил своето място във войската, при посочване от Багира на определено число децата, които са този номер в строя, трябва да направят клек и да се изправят. В началото настъпва привидно лека суматоха, но после всеки трайно запомня номера си до края на рождения ден. Основните принципи на войската, които трябва да се спазват през цялото празненство, са 2:

1)  На първо място, командите на Багира трябва да се повтарят, при това силно, за да може, ако има някое дете, което се намира някъде из площадката или из Аула, да чуе командата, да изтича и да се присъедини към останалите. Целта е всички да са наясно с командите на Багира – какво изисква той от децата.
2)    На второ място, придвижването на децата от едно място към друго става под строй с маршова стъпка и викове – да се знае и чува отдалече, че наближава армията на рожденика.

След това започват заниманията. В зависимост от темата на рождения, децата с Багира се отправят към съответната площадка, на която ще се провеждат игрите. Винаги преди всяка игра се прави инструктаж за безопасност при играта. След това започват игрите. Всяка от тях е оформена като предизвикателство, в което децата се стремят да успеят. Без значение каква е темата или игрите в БагаТур следваме принципа, че децата винаги трябва да се стремят към ред и дисциплина, затова всички забавления са предхождани от някакъв строй на принципа на военната подготовка.

Както се е уточнил с родителя, багирът прекратява заниманието и разпуска войската да хапне. Докато хапват на проектор или телевизор се пускат снимки от игрите на децата, които са заснети на камерата. След което отново ги събира с надаване на сигнал от рога, за да продължат заниманията.

След приключване на заниманията, децата имат ритуал по писане в книгата-дневник на Аула, където могат да оставят различни послания, чрез рисунка или текст, за това как е протекъл рожденият ден. Родителят попълва кратка анкета от своите впечатления за преминалото мероприятие в Аул БагаТур.