ДЕЙНОСТИ

 Още от създаването на школата през 2000та година  една от целите, които сме си заложили е да представяме българската история, по достъпен и атрактивен начин. В течение на годините успяхме да натрупаме, както много опит така и екипировка, която е изработена след множество проучвания на епохите от тракийската античност до периода на ранното средновековие. Благодарение на това успяваме адекватно да участваме в множество събори и възстановки, както и сами да организираме фестивали от тези периоди. Също така имаме разработен цялостен спектакъл, чрез който пътуваме както в страната така и чужбина.

Бтв репортерите – “Световните номадски игри” Киргизия.

Репортаж на Бтв репортерите за “Световните номадски игри” в Киргизия и участието на Бага-Тур в тях.

Поради факта че ние от БагаТур  сме едни от първите организации в България, които започват да търсят корените си от ранното средновековие и съответно атрактивното му представяне пред публика, сме създали многожество контакти с подобни организация по света.  Там традиционно участваме във фестивали от голям мащаб организирани в различни точки по света, като представяме спектакъла БагаТур адаптиран за чужденци, където те могат да проследят българската история под формата сценично представяне. Традиционно поддържаме връзки с Унгария където участваме в техния събор “Курулрай”, с Казахстан, където фестивалът се казва “Кошпенделер Алеми”  и т.н.

Специфичната насоченост на дейностите които развиваме, както редът създаден след обучението по системата БагаТур, ние като група успешно можем да се адаптираме към различни среди, където участваме с уменията и опита, който сме натрупали. В резултат на това сме изградили ползотворно сътрудничество в Държавна опера Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев” “ Куклен Театър Стара Загора, както и сме имали общи проекти с други държавни или общински институции с които сме партнирали безпроблемно, като в това което сме участвали няма общо с със средновековието или тракийската култура.

„Острието на БАГА-ТУР” представлява елитния каскадьорски състав на  Прабългарска школа за оцеляване „БагаТур”.

Групата  е  утвърдилата професионализма си в дългогодишните изяви на живо /спектакъла БагаТур – игран над 300 пъти / в резултат на което вече е търсена и за  участие във филмови продукции / международни и български, за кино и телевизия/,  музикални клипове, реклами и развлекателни шоу програми.

Всеки вид каскада изисква специфични познания и умения, както за самото и реализиране, така и за безопасното и изпълнение. Истинския каскадьор може да се нарече този, който комплексно владее редица приложни спортно-технически прийоми, който умее органически да ги прилага и пластически приспособява, подчинявайки ги на основното действие на филмовият герой. Затова представителните на групата специализират различни видове каскади 

  • каскади от минали епохи
  • сценичен бой
  • акробатика
  • конни каскади
  • актьорско майсторство

 

 

Освен като организация, която развива целенасочено своята дейност вече повече от 20 години, ние сме социално-активни. Участваме в различни инициативи и граждански инициативи, както правим вътрешно организационни меропроятия, които сплотяват и обединяват екипа ни.

Самият спектакъл е СПЕКТАКЪЛ “БАГА-ТУР” е разработен с цел атрактивно представяне и популяризиране на културата, ритуалите, митологията, танците, бойните умения и фолклор на нашите предци. Пълният спектакъл е съставен от две сюжетни линии: първи сюжет – “ЗАЛМОКСИС И ТРАКИТЕ” и втори сюжет – “МЕЧЪТ БАГА-ТУР”.

Спектакълът е без аналог за момента в България! Всяка сцена и действие се изпълняват под музикален съпровод и дикторски текст, който улеснява достъпността до емоционалните възприятия на  аудиторията.