ДЕЙНОСТИ

 Още от създаването на школата през 2000та година  една от целите, които сме си заложили е да представяме българската история, по достъпен и атрактивен начин. В течение на годините успяхме да натрупаме, както много опит така и екипировка, която е изработена след множество проучвания на епохите от тракийската античност до периода на ранното средновековие. Благодарение на това успяваме адекватно да участваме в множество събори и възстановки, както и сами да организираме фестивали от тези периоди. Също така имаме разработен цялостен спектакъл, чрез който пътуваме както в страната така и чужбина.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Поради факта че ние от БагаТур  сме едни от първите организации в България, които започват да търсят корените си от ранното средновековие и съответно атрактивното му представяне пред публика, сме създали многожество контакти с подобни организация по света.  Там традиционно участваме във фестивали от голям мащаб организирани в различни точки по света, като представяме спектакъла БагаТур адаптиран за чужденци, където те могат да проследят българската история под формата сценично представяне. Традиционно поддържаме връзки с Унгария където участваме в техния събор “Курулрай”, с Казахстан, където фестивалът се казва “Кошпенделер Алеми”  и т.н.

Специфичната насоченост на дейностите които развиваме, както редът създаден след обучението по системата БагаТур, ние като група успешно можем да се адаптираме към различни среди, където участваме с уменията и опита, който сме натрупали. В резултат на това сме изградили ползотворно сътрудничество в Държавна опера Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев” “ Куклен Театър Стара Загора, както и сме имали общи проекти с други държавни или общински институции с които сме партнирали безпроблемно, като в това което сме участвали няма общо с със средновековието или тракийската култура.

„Острието на БАГА-ТУР” представлява елитния каскадьорски състав на  Прабългарска школа за оцеляване „БагаТур”.

Групата  е  утвърдилата професионализма си в дългогодишните изяви на живо /спектакъла БагаТур – игран над 300 пъти / в резултат на което вече е търсена и за  участие във филмови продукции / международни и български, за кино и телевизия/,  музикални клипове, реклами и развлекателни шоу програми.

Всеки вид каскада изисква специфични познания и умения, както за самото и реализиране, така и за безопасното и изпълнение. Истинския каскадьор може да се нарече този, който комплексно владее редица приложни спортно-технически прийоми, който умее органически да ги прилага и пластически приспособява, подчинявайки ги на основното действие на филмовият герой. Затова представителните на групата специализират различни видове каскади 

  • каскади от минали епохи
  • сценичен бой
  • акробатика
  • конни каскади
  • актьорско майсторство

 

 

Освен като организация, която развива целенасочено своята дейност вече повече от 20 години, ние сме социално-активни. Участваме в различни инициативи и граждански инициативи, както правим вътрешно организационни меропроятия, които сплотяват и обединяват екипа ни.

Самият спектакъл е СПЕКТАКЪЛ “БАГА-ТУР” е разработен с цел атрактивно представяне и популяризиране на културата, ритуалите, митологията, танците, бойните умения и фолклор на нашите предци. Пълният спектакъл е съставен от две сюжетни линии: първи сюжет – “ЗАЛМОКСИС И ТРАКИТЕ” и втори сюжет – “МЕЧЪТ БАГА-ТУР”.

Спектакълът е без аналог за момента в България! Всяка сцена и действие се изпълняват под музикален съпровод и дикторски текст, който улеснява достъпността до емоционалните възприятия на  аудиторията.