ДОКОСНИ ДРЕВНОСТТА

урок за ученици

“…Времето бърза и не чака.. Отнася със себе си всичко – спомени, история, обичаи, традиции прекъсвайки връзката между миналото и бъдещето. За това децата, са тези които трябва да научим да знаят, оценяват и предават силата и магията на корените си..”

 

къде

Аул Багатур

АУЛ е стара българска дума загубила се в миналото, означава временно селищно укрепление на прабългарите.

Заниманията се провеждат в Аул БагаТур – това е демонстрационно атрактивен комплекс, който се намира живописния парк “Аязмо” вътре в Зоопарк Стара Загора. Самият център е изграден в старинен стил и ни отправя във времето на Аспаруховите българи. В Аула има изградени няколко площадки за различни видове игри – стрелба с лък, езда, експозиционен кът с възстановка на облекло и въоръжение от бита на прабългарите, закрита зала за бойни умения и гимнастика. На всяка площадка има екипировка и настилка, която е обезопасена и е подходяща да се използва от деца.

kak дa стигнем

Достъп

Входът към Аул БагаТур е южния служебен портал на Зоопарка. Отпред има място за спиране на 5-6 коли. През този вход не заплащате вход за Зоопарка, но и не можете да продължите за разходка извън границите на Аула, достъпът е само до комплекса на БагаТур.

В случай, че желаете да разгледате старозагорският зоопарк се влиза през централният вход на зоопарка, като се заплаща билетче за Вход в зоопарка.

КАК ПРОТИЧА ЕДИН УРОК

ПОСРЕЩАНЕ

При влизането в комплекса ви посреща Батир ( инструктор), който ви насочва къде можете да си оставите личния багаж, връхни дрехи и др. които биха пречили по време на заниманията. Показва ви къде има чешма за измиване и WC. Може да се направи кратък обход на комплекса и запознаване с терена. След което групата се събира при експозиционната зала.

УВОДНИ ДУМИ

Един от нас прави уводни думи, като представя школата, идеята и нещата с които се занимаваме в БагаТур.

След това прави кратък инструктаж за реда в комплекса, правилата за безопасност и взаимоотношенията между инструкторите и участниците, както и между самите участници.

БЕСЕДА

Основната тема е бита и военното дело на българите от ранното средновековие. Разказваме за облеклото и въоръжението характерни за прабългарите (ризници, мечове, саби, шлемове, стрели, лък и др.) 

Учениците могат да докоснат до възстановките на оръжието и снаражението, да облекат традиционни прабългарски дрехи и да се снимат.

ДЕМОНСТРАЦИЯ

След беседата групата се отправя към трибуните, където се настаняват за да чуят и видят как се язди кон, какви са правилата които трябва да се спазват, когато си покрай това животно. А след това инструкторите които ще водят урока, демонстрират умения за работа с различни оръжия, борба, езда и други атрактивни изпълнения. който успява да потопи гостите на АулБага – Тур в света на прабългарите.

СТРОЙ

Под ръководството на Багира за да усетят сплотеността, дисциплината и се формира на войскови строй. Учениците се запознават се и с поздрава на Багатурите, преброяват сами, като всеки трябва да запомни номера си във войската. 

При голям брой участващи строят се разделят на групи от по средно 20 човека.

ЗАНИМАНИЯ

Всяка група започва на кръгов принцип занимания на различна площадка, преминавайки през различни предизвикателства.

Под ръководството на Батира (инструктора) първо се представят основните правила за безопасност и след това правят забавни подвижни игри.

На 20 минути групите се сменят за да може всяка група да премине през различните обучения.

ЗАВЪРШВАНЕ

Преминали и справили се с всички предизвикателства смелите войни се събират, за да получат заслужена почивка и възнаграждение за труда и старанието си. Всяко дете получава Тамга (сертификат) за участие в редиците на Бага – Тур

НАГРАДИ

Багирите внимателно наблюдават кой как се справя по време на заниманията. Тези които успеят да преодолеят дадените им предизвикателства ги награждаваме.

ПИСАНЕ В КНИГАТА

Имаме практика всеки, който е дошъл в Аула на багатур да пише в книгата ни за спомен, да даде препоръка или да каже кое му е харесало най-много

ПАКЕТИ

*Посочените цени са за групи, като броят на участниците е не по- малко от 15. За по малко хора или само за едно или две деца органиацията е малко е по различна, както и цените са различни. За допълнителна информация – 0886763129.