АУЛ БАГАТУР – МЯСТОТО

През 2015 година в тези дни на прелом ние Багатурите отбелязахме раждането на едно място, което днес с обич наричаме наш Дом!

Дом, под покрива на който хиляди деца от цяла България не само се учат да стрелят с лък и да яздят кон, докато крехките им телца укрепват, тук те се учат на ред, дисциплина и уважение към другарчето, към по-старшия, към Род и Родина!

Дом, в който всички ние заедно продължаваме да растем на едно със собствените си децата, изграждайки себе си като личности с висок морал и устои.

Дом, в който с много труд и усилия се грижим за паметта на дедите ни и за пламъка на семейното ни огнище, в което с все сила продължава да се бушува огънят на нашето Родолюбие!

Днес Стара Загора, като едно средище за културен и духовен подем, може да се гордее с още едно място, където историята оживява!

Сърдечно благодарим за безусловната подкрепа на Община Стара Загора, без която днес нямаше да можем да се гордеем с единствения по рода си в България Аул „Багатур“!

Благодарим на всички наши ратници и съратници, че бяха неотлъчно до нас и положиха неимоверни усилия, за да издигнем и вдъхнем живот на нашата крепост!

Какво представлява Аул БагаТур

Комплексът е изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление – тренировъчни полигони, манеж за езда, историческа експозиционна част, тематични кътове, тронна зала и юрти.

В Открития на 18ти октомври 2015 г. център се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други. Центърът за патриотично възпитание е вдъхновен от ценностната система на старите българи. Центърът е създаден и се обслужва и поддържа от прабългарска школа за оцеляване БагаТур.

Самият Аул работи с три основни групи хора:

посетители – това са хората които случайно или нарочно са попаднали на територията на комплекса и могат да разгледат или да се включат в атракциите, организирани в работното време на Аула
организирани групи – това са групи от хора които предварително са решили да ни посетят и са подали заявка за да им организираме някоя от услугите които предлагаме.
членове и редовни участници – в Аула се организират поредица от курсове, семинари и лагери на конкретна тематика и тези които желаят може да се включат в нашите обучителни курсове.

КЪДЕ СЕ НАМИРА

Аулът се намира на територията на Зоопарк Стара Загора и има общ вход с него, така че за да се влезе в Аула трябва да се влезе първо в зоопарка.

ОТКРИТИ ПЛОЩАДКИ

Още със заставането пред портала от високи дървени кули и масивната дъбова порта, посетителите на Аула се пренасят в света на ранното средновековие. С влизането в комплекса се озовавате вече в самия Аула като от едната ви страна са дървените трибуни за със места за 100 седящи човека, а от другата страна е централната арена за езда и демонстрации.

Централна Арена за езда и демонстрации

тя представлява елипса с дължина 30 метра и ширина 15 и там се правят атркативните демонстрации на Багатурите, както и се провеждат заниманията по езда

Площадка за фехтовка

изградена в стар стил, като по периферията е с поркивни конструкции където може бойците да се подслонят в случай на дъжд и силно слънце

Площадка за детски игри и бойни умения

постелена с изкуствена трева и е обурудвана със съоръжения за двубои, и за игри от деца

ПОКРИТИ МЕСТА

Тронна зала

има две отделения които могат да събират общо 45 седнали души изработена е в старинен стил с големи дървени столове като тронове около две големи дървени маси, подходящо е за повече гости, към тронната зала се качвате по малки стълбички, има просторен изглед към Аула и демонстрационната арена.

Голяма юрта

организирана за лекции и занимания в старинна атмосфера, вътре е обзаведена с старинни мебели и може да добре отоплена при студено време

Експозиционна

представлява помощение 6 на 10 метра, което има пряка видимост към площадката за фехтовка. Вътре в него могат да се разполажат 30тина човека за да слушат беседата и да се запознаят с отблизо с възстановките на въоръжение и облекло на предците ни. Когато хората са повече могат да бъдат разположени на плодката за фехтовка, а самата експозиционна да служи като сцена от която Батира да разказва за прабългарите

Малка юрта

малката юрта е разположена в центъра на Аула тя е с диаметър 4 метра и в нея могат да съберат 10тина човека и е изработена съвсем по старинната технология за изработка на юрти.

Гозбница

е организирана и зипълнена като средновековна таверна, с бар и помощение за гости в което спокйно могат да се съберат 25 човека и да се чувстват като хора телепортирали се във времето на предците ни.

Тренировъчна зала

залата е размер 8 нма 16 метра и е много удобна за провеждане на занимания на закрито при лошо време, както и за спортове при които има работа на земя.

Дървени трибуни

те са изпълнени от дърво в стила на комплкеса и имат 100 седящи места, които са закрити с покрив, за да може зрителите да гледат комформтно случващото се