+359886763129 bagatur@abv.bg

Най-вълнуващият урок по история!

Доведете вашият клас в комплексът на Багатур! Обещаваме ви, че никога няма да забравят това преживяване.

4.8/5

(базирано на 290+ ревюта от Google и Facebook)

Над 5000 души ни се довериха!

Защо интерактивен урок в Багатур?

Старинни забавления

В Багатур децата ще могат да яздят кон или пони, да стрелят с лък, да се фехтовате с обезопасени мечове, да гледате демонстрация на старинни бойни умения и още много други забавления. Разполагаме с над 10 площадки за различен тип забавления.

 

Потопи се в миналото

Комплексът „Аул Багатур“ е атракцион изглеждащ като старинно селище. От юрта през площадка за езда, та чак до прабългарска оръжейна – гарантираме, че преживяването ще се превърне в най-атрактивния урок по история, на който децата ви някога са били.

 

Специална програма за ученици "Докосни древността"

Програмата ни е направена така, че децата да бъдат главният герой в историческия разказ изпълнен с битки, съревнования, ред и дисциплина. От посрещането та чак до самия край, гарантираме, че ще се потопят в приказката БагаТур.

 

1. Посрещане

При влизането в комплекса ви посреща Батир ( инструктор), който ви насочва къде можете да си оставите личния багаж, връхни дрехи и др. които биха пречили по време на заниманията. Показва ви къде има чешма за измиване и WC. Може да се направи кратък обход на комплекса и запознаване с терена. След което групата се събира при експозиционната зала.

2. Уводни думи

Един от нас прави уводни думи, като представя школата, идеята и нещата с които се занимаваме в БагаТур. След това прави кратък инструктаж за реда в комплекса, правилата за безопасност и взаимоотношенията между инструкторите и участниците, както и между самите участници.

 

3. Беседа

Основната тема е бита и военното дело на българите от ранното средновековие. Разказваме за облеклото и въоръжението характерни за прабългарите (ризници, мечове, саби, шлемове, стрели, лък и др.)
Учениците могат да докоснат до възстановките на оръжието и снаражението, да облекат традиционни прабългарски дрехи и да се снимат.

4. Демонстрация

След беседата групата се отправя към трибуните, където се настаняват за да чуят и видят как се язди кон, какви са правилата които трябва да се спазват, когато си покрай това животно. А след това инструкторите които ще водят урока, демонстрират умения за работа с различни оръжия, борба, езда и други атрактивни изпълнения. който успява да потопи гостите на АулБага – Тур в света на прабългарите.

5. Строй

Под ръководството на Багира за да усетят сплотеността, дисциплината и се формира на войскови строй. Учениците се запознават се и с поздрава на Багатурите, преброяват сами, като всеки трябва да запомни номера си във войската. При голям брой участващи строят се разделят на групи от по средно 20 човека.

6. Занимания

Всяка група започва на кръгов принцип занимания на различна площадка, преминавайки през различни предизвикателства. Под ръководството на Батира (инструктора) първо се представят основните правила за безопасност и след това правят забавни подвижни игри. На 20 минути групите се сменят за да може всяка група да премине през различните обучения.

7. Завършване

Преминали и справили се с всички предизвикателства смелите войни се събират, за да получат заслужена почивка и възнаграждение за труда и старанието си. Всяко дете получава Тамга (сертификат) за участие в редиците на Бага – Тур

8. Награди

Багирите внимателно наблюдават кой как се справя по време на заниманията. Тези които успеят да преодолеят дадените им предизвикателства ги награждаваме.

9. Писане в книгата

Имаме практика всеки, който е дошъл в Аула на багатур да пише в книгата ни за спомен, да даде препоръка или да каже кое му е харесало най-много.

Основен

20лв. /120 мин

Беседа

Демонстрация

Стрелба с лък

Езда

Игри с меч и щит

O

Подарък амулет

O

Снимки на заниманието

Допълнителен

26лв. / 120 мин

Беседа

Демонстрация

Стрелба с лък

Езда

Игри с меч и щит

Подарък амулет

O

Снимки на заниманието

Пълен

30 лв. /150 мин.

Беседа

Демонстрация

Стрелба с лък

Езда

Игри с меч и щит

Подарък амулет

Снимки на заниманието

Често задавани въпроси

Как протича ?

Цялото забавление преминава през редица физически самостоятелни или групови предизвикателства. По телефона заедно ще обсъдим колко екстремeн желаете да бъде тиймбилдингът ви кои активности да включва.

 

Ще има ли храна и напитки?

Не осигуряваме храна и напитки, но вие сте свободни да донесете какво пожелаете. С радост ще ви предоставим нашата  трапезария, където да празнувате заедно.

 

Има ли транспорт ?

Не разполагаме с транспорт, но имаме достатъчно безплатни паркоместа, така че да не мислите къде ще паркирате около парка.

Колко продължава?

Имаме различни опции за дължината на преживяването ви – то може да бъде от няколко часа до целодневно преживяване. Заявете безплатно обаждане и нека ви разкажем.

 

Колко човека можем да бъдем?

Няма ограничение на броят хора. Колкото повече сте, толкова по-забавно ще бъде.

 

Колко струва?

Цената варира в зависимост от броят хора и активностите, които ще бъдат част от вашето тиймбидлинг ви. Цените започват от 25 лева на човек.

 

Какво значи думата Багатур?

Думата “багатур” означава тежко въоръжен елитен войник от прабългарската армия. Багатурите били тези на първа линия, които ръководили останалите в битка. Багатурите също така се славели като много смели и мъжествени хора, както и невероятни майстори в изработването на оръжия. Багатурите обаче не били просто военни, но и лидери в обществото, с морал и ценности.

 

За Аула

Изграден в старинен стил като възстановка на прабългарско временно укрепление – тренировъчни полигони, манеж за езда, историческа експозиционна част, тематични кътове, тронна зала и юрти, комплексът е зрелищна арена, на която си дават среща миналото и настоящето, старите традиции и новото поколение. Вдъхновен от висшите духовни достижения на прабългарите, вече трета година там се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи, занаяти и много други.

Нашата история

Мисията ни е да подпомагаме изграждането на дисциплинирано, силно и образовано общество, следвайки примера на предците ни. 

Организацията Багатур е основана през 2002г. През 2015 създадохме първият възстановен аул (укрепен град) в България, който можем да наречем дом. 

ДНЕС имаме повече от 1000 посетителя всеки месец, участвали сме в над 50 фестивала, 5 филма и имаме над 20 000 последователя в социалните мрежи.